Novi termin održavanja regate Krčka jedra je odvojen od tradicionalnih brodica tako regata po open-u starta u subotu 11. kolovoza a tradicionalne 15. za Velu Gospu. Svi su se složili da je to vrlo korektno prema ljudima koji su mnogo truda uložili i ulažu u održavanju starih brodica te zaslužuju da imaju svoj dan za promociju svojih prelijepih radova i majstorija.  U subotu je iz Krčkog porta isplovilo 27 jedrilica koji su startali u orcu po buri prema Prnibi te novim kursom oko malog Plavnika što se poslije pokazalo vrlo lošim izborom organizatora jer nažalost vjetar je posve posustao te je za mnoge jedrilice to bio i kraj regate nisu bili u mogućnosti okrenuti otočić. Ufo Tončija prvi stiže do otočića , mi smo odmah iza te nas sustižu ostali brodovi. Radimo desetak manovri vjetar mijenja smjer te skroz slabi hvatamo nekoliko refulića te uspijevamo okrenuti otočić. Nažalost mnogi brodovi plutaju iza nas u sablasnoj bonaci. Nakon nekoliko refula zapadnjaka hvatamo buru koja odvaja nas i Ufo te počinje regata jedan na jedan. Na bovi Negrit križamo ispred Ufa te imamo prednost od jedne dužine broda. Nakon prolaska oznake vjetar nas časti sa desetak i više čvorova bure te vozimo laško prema Prnibi. Ufo nas prolazi te odmiče diže genaker a mi drifter što se pokazalo bolji izbor te ga sustižemo do sljedeće oznake. Okrećemo bovu sada su oba broda na genakeru te imamo dva kruga štap jedrenja. Trudimo se maksimalno ali ne možemo puno Ufo ipak puno brži  te nas vode oko stotinjak metara do okreta ,  nakon kojeg vjetar pada te upadaju u  rupu bez vjetra. Uspjeli smo ostati u vjetru te ih prelazimo. Nakon stotinjak metara suci u regatnom brodu daju nam znak da je regata skraćena te prvi prelazimo ciljnu liniju. Čestitamo Tončiju i njegovoj posadi na dobroj borbi dvoboju ali ovaj put imali smo više sreće od njih. Nažalost samo je sedam brodova uspjelo završiti regatu. U pobjedničkoj ekipi jedrili: Saša , Klaudio , Rajko , Jan i Darko.

 

Ovogodišnji Croatia Cup nam je bila prva regata 2012. Problemi sa kobilicom su se odužili zato hvala svima u Marina Punat Grupi jer je stvar ipak riješena na vrijeme za regatu u Puntu.
Okupili smo se Marin i Nenad sa Omame te Darko, Saša i ja, jedri se ista navigacija kao i svake godine. Bura je u jačanju, izlazimo iz Puntarske drage i pripremamo se za start, koji se odgađa neko vrijeme pa se na kraju zbog starta u orcu kreće SI prema buri pa oko kontrolne bobe natrag gennakerom sve do i oko Kormata. Kod Kormata smo ostali u bonaci oko pola sata čekali buru. I onda ravno u orcu u buru prema Galunu, svi na bok i val po val. Dobro se držimo, vozimo oko Galuna i prema Puntu dobro, pokušavamo i gennaker, ali je bura na refule bila prenapeta. Do cilja izvrsno. Onu kontrolnu bovu na početku smo prošli treći, ali do kraja smo pali na sedmo mjesto ukupno. Neke greške u podizanju jedara nisu trebale desiti... ispričavam se. Ipak, atmosfera na brodu je odlična, baze padaju jedna za drugom, a i realno smo završili. Poslije piva u Marini, večera u restaurantu "Lara" u Puntu. Svaka čast svim u klubu i našem predsjedniku Peri, opet su uspjeli organizirati izvrsnu regatu (i feštu)!

Sastavio sam popis svih regata koje se održavaju na sjevernom Jadranu:

1.
05.05.
Rapska regata
2.
12. - 13.05.
Rabac
3.
25.05. Croatia cup  Punat
4.
02. - 03.06.
Primorska regata
5.
08.06. Fiumanka
6.
23.06.
Grobnička regata
7.
30.06.
Kraljevačka regata
8.
07.07.
Selce open
9.
14.07.
Novi Vinodolski
10.
21.07.
Homo si bordižat
11.
28. - 29.07. Senjska regata
12.
04. - 05.08.
Lošinjska regata
13.
11.08. Krčka jedra
14.    
18. - 19.08.   
Kup Dubašnice
15.
25.08.
Omišaljska regata
16.
01.09. Crikvenica
17.
08.09.
Galiola
18.
22. - 23.09. Kvarnerska i 20 milja riječkog zaljeva
19.  
01.12. Volosko

 

Napokon smo zajedrili ovog vikenda. Nakon preduge zimske stanke i radova na obnavljanju barke zaplovili smo na domaćoj regati u Puntu. Startalo je 25 jedrilica po buri tako da smo morali okrenuti bovu od orce udaljenu od starta cca 0.5 nm te krenuli niz vjetar punim jedrima prema Kormatu. Kako smo se približavali Kormatu vjetar je slabio tako da smo čak i potpuno stali u blizini otočića gdje su nas dostigle i ostale jedrilice. Tu su svi pokušavali uhvatiti nekakav refulić dok smo mi zavozili bliže otoka te hvatamo nakon 20 minuta buru koja probija te skidamo drifter, diže na 15 čvorova pun flok i randa i pravac Galun. Dok orcamo sustižu nas veći brodovi ali im dobro pariramo te na jedne uzde stižemo do Galuna te u jednoj manovri okrećemo otok. Prolazimo rezervni cilj kod otoka - neće trebati ima vjetra bura lagano diže mijenja jačinu. Do punte imamo bok pokušavamo genaker, ali ipak je preoštro pa skidamo i idemo flokom te ulazimo u Puntarsku dragu orca svi na boku još malo do cilja. Sustižemo vodeće ali ne možemo previše, tako da završavamo 7 ukupno i 1 u grupi - odlično za prvu regatu sezone. Navečer fešta u Lari, proglašenje i druženje u dobrom društvu. U Puntu jedrili Piro , Saša, Marin i Nenad sa Omame te Darko.